C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal - Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76   
     

       
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LOGO
     
Foto ARXIU MUNICIPAL DES MERCADAL

L'Arxiu Municipal posa a disposició dels ciutadans i de la mateixa administració un interessant llegat documental que recull la història del nostre municipi.
A les dependències dels antics quarters d'artilleria s'hi troba el dipòsit de l'arxiu municipal, que acull documentació que data des del 1614 fins els nostres dies.

 

ARXIU MUNICIPAL DES MERCADAL

Foto ARXIU MUNICIPAL DES MERCADAL (ES.07037.AMMe)

Història de l’Arxiu.
Centre d'arxiu creat l'any 2001 per agilitar el funcionament del servei municipal. Està situat en les antigues casernes d'artilleria des Mercadal i n'ocupa un dels antics dormitoris. Pel que fa al fons documental, només va rebre algun tractament a la darreria del segle XIX, i no va ser fins el 1988 quan es va dur a terme un inventari detallat del seu fons. Tampoc posteriorment no es van fer tasques de manteniment ni de gestió documental. L'any 2000, però, es crea definitivament el Servei d'Arxiu i s'inicia la gestió íntegra dels fons. Aquests fons agrupen la documentació d'un dels municipis llavors més extensos de l'illa de Menorca, amb més de set segles d'història, tot i que només conserva documentació que data des de 1614.

Documents d’interès per a la consulta:
Inventari de l’Arxiu Municipal des Mercadal (1614-1988).

Edifici.
Part dels dormitoris de l’antic quarter d’artilleria des Mercadal. Edifici de planta baixa.
Metres quadrats de dipòsit: 209.
Metres lineals de prestatgeria: 700.
Nombre de llocs en sala per a investigadors: 4.
Facilitats per a discapacitats: Sí.

Metres lineals de documentació: 451.

Serveis tècnics.
Taller de restauració: No.
Serveis de reproducció documental: Sí.
Servei de fotocòpies: Sí.
Servei de microfilms: No.
Servei de fotografies:….
Servei de reproduccions digitals: Sí.
Biblioteca auxiliar: Sí.

Els fons.
Dates: (f) s. XVII (c) 1614-2007.
Volum:
- 1.967 caixes.
- 1.200 llibres.
- 1.425 lligalls.

Història institucional.
Fons documental generat amb la creació de la Universitat de sa Pobla des Mercadal i Castell de Santa Àgueda a principis del segle XIV, després de la conquesta de l’illa de Menorca per part d'Alfons III d'Aragó. L'Arxiu conserva els documents de la institució municipal, especialment des de la primaria del segle XVII, ja que per diversos motius històrics esdevinguts al llarg del temps no es conserven fons més antics. La documentació és reflex del funcionament de la institució municipal fins als nostres dies.

Història arxivística.
Es coneixen tres actuacions o intervencions en els fons d'aquest arxiu que hi ha hagut al llarg dels segles. La primera és de finals del segle XIX (1888), en què s'elabora un índex d'expedients; n’hi ha una altra del 1988, quan es redacta l'inventari de l'arxiu; i l'última, a partir de l'any 2000, que ha suposat la creació del Servei d'Arxiu i custòdia i el tractament constant del conjunt documental de forma ordenada i lògica.
Aquest centre de documentació és important no solament per al municipi des Mercadal, sinó també per als de Ferreries i es Migjorn Gran, a més del poble de Fornells.
El fet que a finals del segle XIV es constituís la Universitat de sa Pobla des Mercadal i Castell de Santa Àgueda va implicar que aquesta unitat territorial abastàs una gran extensió de l'illa de Menorca, aproximadament un terç. En el cas de les diferents segregacions de Ferreries (1836) i des Migjorn Gran (1989), es fa necessari consultar el nostre arxiu per acostar-se a la història d'aquests dos municipis. D'altra banda, la resta de la documentació ens permetrà conèixer la consolidació i el creixement d'un municipi eminentment agrícola i que durant les dues últimes dècades s'ha convertit en un centre turístic de visita obligada.
Ubicació:
Avinguda del Metge Camps, s/n (Recinte Firal
07740 Es Mercadal
Serveis:
- Consulta de documentació històrica
- Servei de documentació administrativa
- Servei de publicacions
- Arxiu fotogràfic
Contacte:
Telèfon: 971 15 44 25
Fax: 971 37 55 76
Adreça electrònica: arxiumunicipal@esmercadal.es
Pàgina web: www.esmercadal.es
Horari d'atenció al públic:
Obertura al públic: de dilluns a divendres, de 9 a 13 h.
Accés: lliure.
 
 
 
 


C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal
Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76
general@esmercadal.es

       
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS
Ajuntament de Ferreries